Grup terapisi, psikolojik problemler konusunda bireylerle teke tek yapılan görüşmelerin haricinde topluca yapılan terapi seanslarıdır. En az 3 kişi ile yapılıp 20 kişiye kadar çoğaltabilen (ihtiyaca göre 60 kişiye kadar çıkan çok daha detaylı grup terapileri de gerçekleştirilebilmektedir) bu görüşme seansları, aynı uzmana gelen danışanların toplu bir şekilde rehabilite edilmesinin denendiği zaman dilimleridir.
Kişilerin birbiriyle benzer ya da farklı psikolojik problemleri olabilir. Problem her ne olursa olsun, uzmanlar hastalarına topluluk içerisinde bu sorunlarından bahsettirebilmeyi ve farklı insanlarla birlikte psikoterapist eşliğinde kendi sorunlarına çözüm buldurmayı denemektedirler. Bu seanslar en az 4 aylık bir süreçle devam eder ve bu süreçten sonra yavaş yavaş kalıcı çözümler alınmaya başlanmaktadır.
Yapılan psikoterapik grup seansları haftada 1 gün 1,5 saat sürecek şekilde yapılmakta; baştan sonuna kadar grup üzerinden belirlenmiş ortak konular üzerinden ilerlemektedir. Örnek verilecek olursa; bağımlılıklar, utangaçlık, takıntılar, korkular, kaygı problemleri, cinsel sorunlar, ölüm travması gibi konular üzerinden ilerleyen terapiler hem uzmandan hem topluluktan alınan destekle tedavi edilmeye çalışılır.
Grup Terapisinin Faydaları Nelerdir?
Geçirilen bu psikoterapik yardım süreci, bir nevi kişilerin bireysel hayatlarında girdikleri sosyal ortamlardan biri gibi olmalıdır. Özellikle kalabalık geçirilen seanslarda, kişiler mecburi bir etkileşim halinde olduklarından bir süre sonra kendilerini ifade etmekte daha rahat olmakta; ruhsal problemlerini etrafındaki herkes aynı sorunları yaşadığından daha özgürce ifade edebilmektedir.
Bu durumun en büyük faydası seansı yapan psikoterapistlere dokunur. Çünkü uzman, hangi danışanının hangi yönüyle ilgili ağırlıklı olarak bir tedavi süreci geçirmesi gerektiğini grup terapisi süreçleri ile daha rahat anlamaktadır. Bunun yanında terapi sürecine bireysel olarak daha detaylı bakıldığında, kişinin kendi problemiyle alakalı hayatta tek başına olmadığını anlamasıyla birlikte problemini daha kolay kabullenmesi ve çözüm için daha rahat bir şekilde adım atabilmesi oldukça kolaylaşmaktadır.
Son olarak, özellikle antisosyal kişilik bozukluğu yaşayan ve toplum içerisinde bazı davranışsal bozukluklar gösteren hastalar için grup terapisi alıyor olmak; toplumsal bir alanda kabul görme duygusu yaratarak öz güvenlerinin artmasına sebep olmakta ve bu durum hastalıklarının yoğunluğunu gün geçtikçe azaltmaktadır. Bu sebeplerden ötürü, ihtiyaç duyduğunuz grup terapisi örnekleri alanında sitemizden araştırma yaparak Ayşe Yanık ve uzman ekimizden en yakın süreçte destek alabilirsiniz.