OYUN TERAPİSİ
Oyun terapisinde danışan, terapistle bire bir seans yapmaktadır. Bu, danışan ve terapistin beraber çözebileceği problemler için başvurulan temel yöntemlerden biridir. Oyun Terapisi
Oyun bir çocuğun en önemli işidir. Çocuklar oyun ortamında kendilerini serbestçe ifade edip, yaşantılarını yansıtırlar ve dış dünyaya fark etmeden hazırlık yaparlar. Ayrıca oyun, çocuğun gelişimindeki en önemli araçlardan biridir. Çocuklar oynayarak dış dünyayı tanırlar ve onunla baş etmenin yollarını öğrenirler. Özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklar için duygu ve düşüncelerin ifade edilebileceği en uygun ortam oyundur. Çocuğun psikolojik sorunlarını gidermeyi, onun daha uyumlu olması için yardımcı olmayı amaçlayan, çocuk ve terapistin birbirlerini oyun yolu ile etkiledikleri bir yöntemdir.
İletişim
Telefon: 0532 360 30 30
Oyun terapisi için uzman psikolog ekibimizle iletişime geçiniz.
Oyun Terapisi Nedir?
Bireysel terapinin çocuklardaki karşılığı olan ve genel itibariyle psikoterapinin etki alanlarından biri de oyun terapisidir. Bu tür bir ayrımın temel sebebi çocukların yetişkinler kadar sözel ifade yelpazesine sahip olmamasıdır. Çocuklar gerek zihinsel olarak gerekse fiziksel olarak yetişkinlerden çok daha farklı bir iç dünyaya sahiptir. Karşılaştıkları problemler karşısında yetişkinlerden çok daha farklı ve beklenmedik tepkiler gösterir.
Erken yaşlarda karşılaştıkları olumsuz durumlar tüm hayatlarına yansır. Çocuklar konusunda yetişkinlerden farklı olan bir diğer nokta da ruhsal sıkıntının çocuklarda dışarıdan gözlemlenemeyecek kadar içeride yaşanmasıdır. Çocuklar hem anlamlandıramadığı hem de ifade edemediği duyguları bastırır. Böylelikle çocuklar ilerleyen yıllarda bu problemlerle daha sert yüzleşebilirler.
Oyun terapisi çocuklar için ruhsal iyileşme tedavisi sunar. Bir oyun odası ve bir oyun terapisti eşliğinde çocuk, ruhsal problemlerinden arınır. Diğer yandan yaratıcılığını ortaya çıkarabilecek bir bilinç de kazanır. Bu sayede hem hayata yeni ve sağlam bir sayfa açmış olur, hem de gelecekte karşılaşması muhtemel sorunlara karşı erken yaşlarda direnç kazanır.
Oyun terapisi seanslarında temel olarak oyuncaklar ve oyunlar ön plandadır. Oyun terapisti çocuğun oynadığı oyuncakları ve oyunları gözlemleyerek çocuğun içinde bulunduğu ruhsal sıkıntıyı tespit eder. Bununla beraber yine oyunlar ve oyuncaklar aracılığıyla bu problemler süreç içerisindedir.
Oyun terapisi sayesinde çocuk duygularını daha iyi ifade eder. Yaşadığı travma ve bunun yarattığı anksiyeteler çözüme ulaşır. Kendine ve çevresine karşı bilinci gelişir ve insan ilişkilerinde daha sağlıklı bağlar kurar. Hiperaktivite ve dikkat eksikliği, öfke ve şiddet gibi bir çok problem oyun terapisi ile çözüme kavuşur. Bunların yanı sıra çeşitli gelişimsel sorunlar da oyun terapisinde çalışılabilmektedir.
Uyku bozuklukları, yeme bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, özgüven problemleri, kendine zarar verme, alt ıslatma, ani değişen ruh halleri, karın ve baş ağrıları ve öğrenme güçlükleri gibi problemlerde oyun terapisi etkili çözüm sağlayabilir.