Terapi denilen süreç, psikolojik danışmanlık yapabilmek adına profesyonel eğitim almış terapistlerin bireylerdeki sorunlu duyguları, inançsal problemleri ve sorunlu davranışları çözebilmek adına gerçekleştirilen zaman dilimleridir. Bu problemlerin yaratmış olduğu fiziksel problemlerin de çözümü için yollar aranan terapi süreçlerinde sürekli olarak pozitife yönelme ve düşüncesel olarak yapılan hataların telafi edilmesi gibi durumlarla ilgilenilir.
Aynı zamanda terapi alan kişinin kendini hem duygusal anlamda hem de mental anlamda geliştirmesi, içerisinde bulunduğu sorunlu duygu ve düşünce yapısından kurtulması hedeflenir. Genel anlamda bu süreç danışanlarla baş başa geçirilse de bazı durumlarda gerek görüldüğü takdirde grup terapisi de uygulanabilmektedir. Uygulanan terapilerde terapist, sorun her ne ise onun üzerine yoğunlaşarak bireyin sorununu daha detaylı olarak konuşup etken faktörlere müdahale edebilme şansı varsa olayı genişten özele doğru halletmeye çalışmaktadır.
Terapi Çeşitleri Nelerdir?
Terapi yöntemleri, destek alan kişinin ihtiyaçlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Bu nedenle birbirinden farklı terapi çeşitleri bulunur. Psikoterapistlerin danışanlarına vermiş oldukları terapilerin çeşitsel olarak ayrımları ise şu şekilde özetlenebilir;
Bireysel Terapi: Danışanın terapi alacağı uzmanla birebir gerçekleştirmiş olduğu terapi çeşididir. En yaygın olan bu terapi uygulamasında amaç kişinin hayatında radikal değişikliklere gidebilmesi, ruhsal ve fikri problemlerini aşabilmesi, davranışlarında değişiklik yapabilmesi, kendine olan güvenini arttırarak kendine yetebiliyor olma düşüncesini kazanabilmesi gibi durumlar hedeflenir. Psikolojik rahatsızlıkların yarattığı olumsuzlukların en iyi şekilde ortadan kaldırılması bu tip terapiler sayesinde mümkün olmaktadır.
Evlilik Terapisi: Adından da anlaşılacağı gibi çiftlerin her ikisinin de ortak aldığı terapi çeşididir. Kadının ve erkeğin evliliklerindeki sorunları aşabilmeleri adına; bazen ayrılığa giden süreçleri toparlamak bazen de mevcut ilişkilerinin daha kaliteli olabilmesini sağlamak adına bu terapiye başvurulabilir. Evlilikte bir tarafın eksikliği diğer tarafın da duygu durumunu bozduğundan sorunlar git gide büyüyebildiğinden mutlaka profesyonel bir destek alınması gerekmektedir. Bu konuda da evlilik terapisi kurtarıcı nitelikte olur.
Aile Terapisi: Aile içerisinde mevcut olan sorunlu ilişkilerin düzeltilebilmesi için aile terapisine başvurulabilir. Aile ilişkilerinde kontrol altına alınması gereken sorunlara herhangi bir çözüm geliştirilmediğinde, bu sorunlar zamanla büyüyüp bir çığ haline gelerek ailenin bütün bireylerini etkileyen bir problem haline gelebilmektedir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak için, aile bireylerini sorun çözümüyle ilgili bilinçlendirip mutlaka bir aile terapisi almaya gidilmesi önerilir.
Çocuk Terapisi: Davranışsal olarak veya duygusal manada problemleri olan çocukların profesyonel olarak destek aldıkları süreçtir. Çocukların bireysel gelişim süreçleri için, yanlış alışkanlıklarından uzak durmaları için, çevreleriyle ve aileleriyle olan iletişimlerini güçlendirmek ve insanlarla kolay ilişki kurabilmelerini sağlamak için bu tip destek süreçlerine katılmaları çok önemlidir.
Grup Terapisi: Aynı sorunlardan muzdarip olan bireylerin toplu şekilde seansa alındıkları terapilerdir. En az 8-10 kişiden oluşan gruplarda kişilerin bağımlılık, yas, anti sosyal kişilik bozuklukları, panik atak, şizofreni, ayrılık süreçleri vb. rahatsızlıkları topluluk içerisinde konuşularak farklı yorumların da çözüm sürecine katıldığı bir terapi seansı geçirilebilmektedir.
Online Terapi: İnternet ortamında gerçekleştirilen terapi türüdür. Bazı kişilerin anonim kalma ihtiyacı olabilmekte, evden çıkabilmesine engel olacak bir fiziksel engel durumu bulunabilmekte, daha esnek terapi saatleri olduğundan bazıları geç saatte terapi almak istediğinden bu yöntemi tercih edebilmektedir. Ayrıca yurt dışında yaşayıp ana dilinde terapi almak isteyen bireyler için de uygun olacak bir terapi yöntemidir. Ancak bu yöntem, hiçbir zaman yüz yüze yapılan görüşmelerin yerini tutmamaktadır. Çünkü terapistin yüz yüze verdiği yönlendirmelerle konuşmalar üzerine yapılacak terapilerin birbiriyle çok örtüşen yerleri bulunmamaktadır.
Terapi Almanın Faydaları Nelerdir?
Girilecek psikoterapi seansları sonrasında kişilerin göreceği faydalar şu şekilde özetlenebilir;
- Bireylerin geleceğe dair kendilerine bir yol çizmelerine yardımcı olur.
- Daha özgüvenli olmalarını sağlar.
- Yaşadıkları zor koşullar karşısında çözüm geliştirici ve daha güçlü yapıda bir insana dönüşürler.
- Yaşamsal süreçlerinde psikolojik olarak gelişimlerine engel olacak süreçleri ortadan kaldırmaya daha hevesli olurlar.
- İnsan ilişkilerinde ve iletişimlerinde daha çözümcül, daha açık ve daha dikkatli bireylere dönüşürler.
- Geçmişe takılı kalmadan yaşadıkları sorunları psikolojik bir yıkım olarak değil, ders çıkarılmış deneyimler olarak hatırlayabilmeyi öğrenirler.
- Kendilerini sürekli olumsuz olarak değerlendirmekten vazgeçip, olumlu yönlerini ve olumlu düşüncelerini değerlendirme altına alırlar.
- Yaşadıkları psikolojik sorunların getirdiği psikolojik sıkıntılarla baş etmeye daha hevesli olurlar.
- Son olarak korku, takıntı, öfke gibi baskın duygularla nasıl başa çıkabileceklerini öğrenirler.
Bahsettiğimiz tüm bu süreçler adına en iyi destek ve hizmeti alabilmek için Ayşe Yanık ve ekibine danışabilirsiniz.